Menu

Dr. Buzás Edit: A munkában szerzett inspirációt haza tudjuk vinni, amiből a család is részesül

2018. január 5.

A sejtek közötti információáramlásban fontos szerepet játszó extracelluláris vezikulákat kutatja munkacsoportjával Dr. Buzás Edit, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatója. A többek között Carol Nachman Preis für Rheumatologie díjjal, Bolyai és Széchenyi-ösztöndíjjal, Akadémiai díjjal, L’Oréal-UNESCO Nőkért és a Tudományért díjjal is rendelkező kutatónő két gyermek édesanyja.

Buzas Edit interju 1

Dr. Buzás Edit nem orvos családból származik: családjában négy generáción keresztül tanárok adták tovább a pedagógusi hivatás melletti elkötelezettséget. Már egészen kicsi korától kezdve megvolt benne a vágy, hogy valamit felfedezzen. Eleinte régész, majd fizikus/feltaláló szeretett volna lenni – gondolt vissza a kezdetekre. Máig emlékszik az orvosegyetemi felvételire, ahol az akkori felvételiztető fizikatanár azt mondta neki: „magából kutató lesz”, és ez egyfajta önbeteljesítő jóslattá vált – idézte fel.

„A magam részéről sosem éreztem hátránynak, hogy nő vagyok. A tudományos pályán a teljesítmény számít, a nők is ugyanúgy hozzá tudnak tenni a tudomány fejlődéséhez” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a türelem, alázat és a precizitás az, ami talán a nőknek többletként megadatik a férfiakhoz képest. A kutatói pályán elengedhetetlennek tartja a motiváció mellett a kitartást, kreativitást és a kudarctűrést, ezért a fiatal kutatókat mindig arra biztatja, hogy amikor kezdeti nehézségbe ütköznek, és nehezen jönnek az eredmények, semmiképpen ne adják fel, mert tapasztalata szerint a kellő odafigyeléssel és elmélyültséggel végzett munka előbb-utóbb eredményre vezet. A pozitív hozzáállás nagyon fontos, kell, hogy az ember higgyen abban, amit csinál – vélekedett.

Az igazgató szerint óriási szükség van a biztos családi háttérre. Részben azért is, mert e nélkül sokkal nehezebb átlendülni az esetleges szakmai nehézségeken, kudarcokon vagy újrakezdeni a zsákutcák után, melyek előfordulhatnak a kutatók életében. Az a fantasztikus, hogy a kapcsolat kétirányú: a családtól kapott feltöltődés hasznosul a munkában, a munkában szerzett pozitív inspirációt pedig haza tudjuk vinni, és át tudjuk adni a családnak. Ez így nagyon szerencsésen működhet – fogalmazott.

Életének egy nehéz időszakán – amikor egyik gyermekéről kiderült, hogy súlyos betegséggel küzd – segítette át, hogy olyan munkája van, amit örömmel tud végezni. Nagyon sokat adott neki az a támogató és empatikus kutatói környezet, amiben dolgozik – mondta. Dr. Buzás Edit nagyon hálás férjének is, akivel egyetemi hallgatóként egy országos tudományos diákköri konferencián ismerkedett meg, és akivel rövid ideig egy kutatóhelyen is dolgoztak.

Kiemelten fontosnak tartja a mobilitást, hogy a kutatók eljuthassanak a világ különböző részeire akár egy új módszert megtanulni, akár eredményeiket másokkal megismertetni, ebben is fontos a család támogatása. Nagyon izgalmas pálya a kutatóké, hiszen naponta új dolgokkal lehet kapcsolatba kerülni. Az az izgalom, ami egy új gondolat, ötlet, kísérleti rendszer kapcsán megadatik, mindig nagyon nagy örömet jelent – fogalmazott. Mindenkit arra buzdít, bátran válasszák nőként is ezt a pályát, nem szabad hagyni, hogy a hagyományok vagy a saját előítéleteink gátat szabjanak.

Buzas Edit interju 2Dr. Buzás Edit 19 éve dolgozik a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetben, ahol munkatársaival évek óta vizsgálják az extracelluláris vezikulákat, amelyek létezéséről sokáig nem is tudott a világ. Ezeket a membránnal körülvett kis gömböket az élővilágban minden sejt kibocsájtja, a sejtek többek között ezen a nyelven is kommunikálnak egymással. Az intézet egy nemrégiben elnyert támogatással létrehoz egy új kutatólaboratóriumot, ami szolgáltató- és referencialaborként is szolgál majd, segítve azokat, akik az országban most kapcsolódnak be az extracelluláris vezikula kutatásba. „Különösen hálás vagyok a sorsnak, amiért megadatott, hogy ezen a területen dolgozzak, hiszen ez a csodák világa” – fogalmazott, hozzátéve, hogy nagyon sok izgalmas és váratlan megfigyelést lehet tenni ezen a területen.

 

 

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Forrás: Semmelweis Hírek


Tudományos ülés Dr. Falus András 70. születésnapja tiszteletére

2017. június 28.

A Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet tudományos ülést rendezett Dr. Falus András Széchenyi-díjas immunológus, egyetemi tanár, az intézet volt igazgatója, az MTA rendes tagja 70. születésnapja alkalmából. A rendezvényen köszöntőt mondtak pályatársai, tanítványai pedig tisztelgő tudományos előadásokat tartottak.

Elsőként Dr. Buzás Edit, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatója az intézet és saját maga nevében mondott köszönetet az ünnepeltnek szakmai és baráti támogatásáért. Leszögezte, hogy az ünnepségen megjelentek mindegyike életre szóló élményt kapott tőle, jókívánságként pedig sok erőt kívánt Dr. Falus Andrásnak további céljai eléréséhez.

Falus70 01

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Dr. Lovász László emlékeztetett, hogy a 70 éves kor az egyetemi emberek, akadémikusok számára nyugdíjazásuk miatt is mérföldkőnek számít. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel Dr. Falus András érdeklődése rendkívül sokféle, ezért nagy eséllyel nyugdíjas évei is mozgalmasan telnek majd. Felidézte, hogy diákkoruk óta ismerik egymást az ünnepelttel, aki szinte reneszánsz emberhez illően érdeklődő természetű, ezért úgy is sok közös témájuk volt, hogy egyikük matematikus, másikuk pedig biológus. Köszöntője végén sok eredményt kívánt Dr. Falus Andrásnak mind a tudomány, mind a közszolgálat területén.

Dr. Fésüs László, az MTA Biológiai Osztályának elnöke többek között a debreceni munkatársak, akadémikustársak nevében is köszöntőt mondott. Mint elmondta, Dr. Falus Andrással az 1970-es évek óta ismerik egymást, amikor Dr. Gergely János immunológus szellemi holdudvarához tartozva elkezdtek együtt dolgozni. Felidézte, hogy az ünnepelt mindig legalább annyira örült mások sikerének, mint a sajátjának. A 90-es években került Dr. Falus András egyetemi környezetbe, ami illett a sokoldalúságához, tudásához, kapcsolatrendszeréhez – ismertette pályáját. Hangsúlyozta, hogy több mint 30 PhD-értekezés született Dr. Falus András témavezetésével, aki új irányvonalat hozott az immunológia oktatásában. Az ünnepeltet méltatva leszögezte, hogy mindig nagy tisztelettel fordult az elődök felé, fontos számára a társadalmi szerepvállalás, és elindította az Eduvital Nonprofit Egészségnevelési Társaságot.

Falus70 02Az Általános Orvostudományi Kar dékánja, Dr. Hunyady László elsősorban az ünnepelt oktatási tevékenységét méltatta. Emlékeit felidézve elmondta, Dr. Falus András mindig képes volt arra, hogy az egyéni vagy csoportérdekein felülemelkedve az egyetemi, illetve kari érdekeket helyezze előtérbe. „A kartársak irigysége a tudós egyetlen földi jutalma” – idézte Szerb Antal szavait, majd leszögezte, Dr. Falus Andrásnak nem sok irigység jutott személyiségének köszönhetően. Hozzátette, az egyetemi tudósoknak a hallgatók elismerése is jutalmat jelent, amiből viszont a visszajelzések alapján bőven jutott az ünnepelt számára.

A Szegedi Tudományegyetemről Dr. Szél Márta a Magyar Immunológiai Társaság nevében szólt Dr. Falus Andráshoz, Dr. Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes pedig az egyetemet képviselve gratulált az ünnepeltnek.

Dr. Erdei Anna Széchenyi-díjas immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja az Eötvös Loránd Tudományegyetem nevében is köszöntötte Dr. Falus Andrást. Közös személyes és szakmai emlékeiket diavetítéssel elevenítette fel, továbbá hangsúlyozta, hogy az ünnepelt két legfontosabb tulajdonsága a segítőkészség, valamint a nyitottság. Hozzátette, hogy Dr. Falus András tudományos munkája mellett fest, verseket ír, 13 unokája van, és mind szakmai, mind magánéletében erős támaszt kapott feleségétől, családjától.

A tudományos ülésen Dr. Falus András tanítványai – Dr. Igaz Péter, a II. Sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója, valamint Dr. Pós Zoltán és Dr. Wiener Zoltán, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet adjunktusai – tartottak tisztelgő előadásokat.

Falus70 03

„Az öregedésben az a jó, még inkább kellemes, hogy nem te vagy immár a főszereplő, nem kell főhősnek lenned, az életedet másodszereposztásban játszhatod (…). Több időd marad kis délutáni sétára. Utána talán egy mozi. Kávézás, sok tejjel. Vagy otthon olvasgatni. (…) Nem vagy boldog, mint hajdan, de nyugalom van. Körülötted is, benned is” – idézte Dr. Falus András a köszöntéseket fogadva Esterházy Péter szavait, és köszönetet mondott a szervezésért Dr. Buzás Editnek, valamint minden múltbeli, jelenlegi és jövendőbeli munkatársának a jelenlétükért.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 • Falus70_01
 • Falus70_02
 • Falus70_03
 • Falus70_04
 • Falus70_05
 • Falus70_06
 • Falus70_07
 • Falus70_08
 • Falus70_09
 • Falus70_10
 • Falus70_11
 • Falus70_12
 • Falus70_13
 • Falus70_14
 • Falus70_15
 • Falus70_16
 • Falus70_17
 • Falus70_18
 

Forrás: Semmelweis Hírek


Célzott tumorterápiában használható gyógyszerhatóanyagokat kutatnak munkatársaink

2017. április 19.

A rákos betegek hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó célzott terápiás kezelését tehetik lehetővé a kezelendő tumor típusa szerint változtatható komponensű vegyületek, amelyeket az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézete és a ComInnex Kutatás-Fejlesztési Zrt. munkatársaiból álló kutatócsoport állít elő. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott 2017 januárjában indult kutatás (NVKP_16-1-2016-0036) jelenleg az eszközbeszerzés és a referenciakísérletek fázisában van – ismertette Dr. Kőhidai László, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet egyetemi docense.

Tumorterapia KohidaiLA kutatást vezető konzorciumi partner az ELTE, ahol Dr. Mező Gábor tudományos tanácsadóval csaknem 15 éve dolgozunk együtt, a tumoros sejteket célzottan támadó molekulákon végzett kutatásaink (ún. drug targeting) 2003-ra nyúlnak vissza – mondta Dr. Kőhidai László. Kezdetben a tumoros sejteket – lokálisan, vagyis a tumor közelében beadva – magához vonzani képes hatóanyag kifejlesztésén dolgoztak, aminek során több molekula-családot is jellemeztek, ami az új kutatáshoz is alapul szolgál. Mint ismertette, a mostani projekt célja, hogy olyan gyógyszermolekulákat fejlesszenek ki, amelyek három komponensből állnak: a tumorellenes hatóanyag mellett az irányító komponens feladata, hogy felismerje a tumorsejtet, míg az ezeket összekötő harmadik egység megfelelő helyen elhasad, így a szabad hatóanyag – a trójai falóhoz hasonló elven – célzottan, a sejt megfelelő részében fejtheti ki hatását. A konzorcium ezen alkotóelemek megfelelő kombinációinak kialakításán dolgozik, a hatás fokozására és célsejt-specifikussá tétele miatt állítanak elő különböző komponenseket, mivel több tumortípus ellen kell hatásos gyógyszert készíteni. A célzott gyógyszeres kezelés annyiban tér el a hagyományos terápiától, hogy csak a daganatos sejteket pusztítja el, az egészségeseket nem károsítja – tette hozzá a docens.

TumorterapiaAz NKFIH által összesen több mint egymilliárd forinttal támogatott projekt három évig tart majd, jelenlegi fázisában a referenciakísérletek folynak: a már megismert alapmolekulákból állnak majd össze azok a többkomponensű konjugátumok, amelyek tumoros sejtekre kifejtett hatásait részletesen fogják megvizsgálni – ismertette Dr. Kőhidai László. Hangsúlyozta, igyekeztek olyan betegségeket kiválasztani modellként, amelyek az ismert statisztikai és klinikai adatok alapján a legkomolyabb problémát jelentik, ilyenek például a melanómák, hasnyálmirigy- és tüdőtumorok. Hozzátette, a projektben lehetőség van arra is, hogy a kevésbé agresszív típusoktól elkülönítve vizsgálják a gyorsan áttétet adó daganatokat.

Dr. Kőhidai László kiemelte, az elnyert támogatás eszközbeszerzést is lehetővé tesz, a Semmelweis Egyetem két modern műszert vásárol. Az egyik egy holografikus mikroszkóp, amivel elemezhető a sejtek morfológiája, ami azért is lényeges, mert a tumorsejtekre különösen jellemző a változékonyság. Az eszközzel a sejtek mozgása is hosszabb időn keresztül követhető, így figyelemmel lehet kísérni a kemotaxis folyamatát, vagyis a sejtek vegyi anyagok által kiváltott mozgását – magyarázta a docens. A másik beszerzés alatt álló műszer az ún. Celldiscoverer7 platform, amit 2016-ban mutattak be. Ebbe egész vizsgálatsorokat lehet beleépíteni, tenyészeti körülmények között képes a sejtek követésére. A berendezés mikroszkópos és számítógépes rendszereinek komplex egysége az ún. high content imaging (HCI) alkalmazásával nagy hatásfokú sejtélettani elemzések elvégzését teszi lehetővé – ismertette Dr. Kőhidai László. Hozzátette, az eszközbeszerzéssel az egyetem, az intézet és a munkacsoport is gazdagodik, ráadásul a műszereknek otthont adó – Európában is egyedinek számító – intézeti Impedimetriai Műszerközpont valós idejű vizsgálatokra képes műszerparkja is bővül a beszerzés által.

Tumorterapia Lajko Kohidai Lang

Az összesen 15-20 főből álló kutatócsoportban a Semmelweis Egyetem részéről Dr. Kőhidai László mellett Dr. Pállinger Éva docens, Dr. Láng Orsolya adjunktus, valamint Dr. Lajkó Eszter tudományos munkatárs vesznek részt a célzott daganatterápiás gyógyszerek fejlesztésében.

Forrás: Semmelweis Hírek


Megválasztották az ÁOK öt szenátusi képviselőjét

2016. december 12. hétfő


2016. december 8-án megválasztották az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) öt szenátusi képviselőjét. A kar döntése alapján az ÁOK intézeteiben és klinikáin jelöltállító üléseken külön lehetett szavazni a dékánra, valamint két elméleti intézeti és két klinikai jelöltet állíthattak. A kar tagjainak 69 százaléka élt szavazati jogával; a dékánra szavazók 92,2 százaléka Dr. Hunyady László dékán jelölését támogatta. Ezeken az üléseken a kar további szenátusi képviseletére 14 intézeti oktató és 17 klinikus kapott jelölést. A szabályzat szerint a kari tanácsi szavazáson a jelöltséghez legalább öt klinika vagy intézet többségi ajánlása kellett, amit a jelöltek közül mindkét kategóriában 4-4 fő ért el.

A kari tanácsi választáson a kar bizalmát Dr. Hunyady László (a leadott szavazatok 98 százalékával), Dr. Tretter László (83 százalék), Dr. Buzás Edit (79 százalék), Dr. Masszi Tamás (81 százalék) és Dr. Bereczki Dániel (67 százalék) nyerte el – tájékoztatott Dr. Mandl József, a választási bizottság elnöke.

Gratulálunk Buzás Editnek!


Forrás: Semmelweis Hírek


Dr. Nagy György Jendrassik Ernő emlékérmet kapott

2016. november 29.

 

NagyG Jendrassikdij2Dr. Nagy György, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika Reumatológiai és Fizioterápiás Tanszéki Csoport és a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet egyetemi docense, valamint a Budai Irgalmasrendi Kórház Reumatológiai Centrum osztályvezető főorvosa kapta idén a Jendrassik Ernő Emlékérem és Jutalomdíjat, Dr. Győrffy Balázs, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és az MTA-TTK Lendület Onkológiai Biomarker Kutatócsoport tudományos főmunkatársa pedig Huzella Tivadar Emlékérem és Jutalomdíjat vehetett át.

NagyG Jendrassikdij1

Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes a Magyar Tudomány Ünnepéhez is kapcsolódó díjátadón hangsúlyozta, mindkét díjazott a molekuláris biológia és genetika képviselője, melynek alapjait Jendrassik Ernő már 1910-ben megjelent tankönyvében lefektette, s amely terület a klinikai orvostudományok minden ágának meghatározó elemévé vált, az idei és tavalyi Semmelweis Szimpózium is ehhez kapcsolódott.

A rektorhelyettes elsőként a Jendrassik Ernő emlékéremmel kitüntetett Dr. Nagy Györgyöt mutatta be, aki a reumatológia és immunológia területén végez kutató és klinikai tevékenységet. Emlékeztetett, az önálló kutatásokon alapuló szaktudomány fejlődésének elősegítése érdekében a Semmelweis Egyetem idén az 51. alkalommal (1965 óta) adja át a Jendrassik Ernőről elnevezett tudományos kitüntetést, amellyel a klinikai orvostudomány egy kiváló művelőjét ismeri el, aki tudományos közleményeivel és önálló kutatómunkájával kimagasló tudományos eredményekkel büszkélkedhet.

Dr. Nagy György Az SRC-szerű adaptor fehérje szerepének vizsgálata a T-lymphocyták aktivációjában című előadásának elején felidézte Jendrassik Ernő tankönyvének heveny és krónikus ízületi gyulladásokra vonatkozó részét megemlítve, hogy akkoriban a gyógyítás érdekében azt javasolták, a beteget egyenletes hőmérsékletű, légjárástól védett helyiségben helyezzék el, gyógyszeres terápiaként pedig alapvetően a szalicilsav készítményeket alkalmazták. Mint mondta, több mint 100 év elteltével az ízületi gyulladás ma is olyan krónikus betegségnek számít, amelynek a számos új információ ismeretében sem teljesen megoldott a kezelése. Előadásában ismertette, a betegség kialakulásának hátterében 30-50 százalékban a genetika áll, de más tényezők is ismertek (pl. életmód, fertőzések, dohányzás), valamint közvetlen szerepet játszanak a gyulladás létrejöttében a citokin jelzőmolekulák és a T-limfocita immunsejtek. Hangsúlyozta, a reumatológia egyik forró pontja a citrullinált fehérjék ellen termelődő antitestek vizsgálata. A citrullinációnak a tolerancia áttörésében játszott szerepére irányuló kutatás eredményei hozzájárulhatnak az utóbbi időben egyre inkább vizsgált, a betegség megelőzését szolgáló terápiás lehetőségek kifejlesztéséhez – hangzott el Dr. Nagy György előadásában. Az egyetemi docens a kutatás eredményei közt említette a SLAP (src-szerű adaptor fehérje) szerepét a T-limfociták aktiválásában. Dr. Nagy György végezetül több kollégájának is köszönetet mondott, külön kiemelve Dr. Buzás Editet, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatóját és Dr. Falus Andrást, az intézet egyetemi tanárát.

Gratulálunk!


Forrás: Semmelweis Hírek


Bozsóky Sándor-életműdíj Dr. Falus Andrásnak

2016. szeptember 29.

A Magyar Reumatológusok Egyesülete legrangosabb díjával, a Bozsóky Sándor-életműdíjjal tüntette ki Dr. Falus Andrást, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet egyetemi tanárát. Az elismerést az egyesület éves vándorgyűlésének keretében adták át. Az ünnepélyes díjátadót követően Dr. Falus András a mikrobiom reumatoid arthritisben játszott szerepéről tartott előadást.

A mikrobiom a szervezetünkben lévő mikrobák összessége, melyek inkább együttműködő feladatot látnak el, semmint kóros elváltozásokat okoznának. Dr. Falus András – mint azt honlapunknak elmondta – elsősorban arról beszélt előadásában, hogy milyen funkciói vannak a mikrobiomnak, és milyen összefüggéseket találtak eddig a mikrobiom hiányai, elváltozásai és a gyulladásos autoimmun ízületi betegségek kialakulása között.

A mikrobiom szerepének vizsgálata nemzetközi szinten is egy viszonylag új és népszerű kutatási terület, óriási előrelépést jelent számos betegség (pl. cukorbetegség, különböző gasztroenterológiai betegségek, tumoros betegségek, asztma) megértésében. Sok probléma hátterében ugyanis a velünk együttműködő, valamint a nekünk betegséget okozó baktériumok között kialakult egyensúly megbomlása áll – magyarázta a professzor.

Dr. Falus András 19 évig, 1994-ig dolgozott kutatóként az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetbe, onnan érkezett a Semmelweis Egyetemre. A reumatológia területén az autoimmunitással, genetikával és sejtbiológiával összefüggő kérdések tartoznak az érdeklődési körébe.

Gratulálunk!

Forrás: Semmelweis Hírek


Dr. Buzás Edit volt az ISEV2016 konferencia szervezőbizottságának elnöke

2016. június 6.

 

Dr. Buzás Edit, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet egyetemi tanára volt a szervezőbizottság elnöke az International Society for Extracellular Vesicles (ISEV) idei, rotterdami konferenciáján.

A rendezvényen a Semmelweis Egyetemről előadást tartott Dr. Ligeti Erzsébet egyetemi tanár és Dr. Bartos Balázs is, mindketten az Élettani Intézet munkatársai.

Az International Society for Extracellular Vesicles (ISEV) 2011-ben alakult meg az extracelluláris vezikulák legkülönbözőbb aspektusaival foglalkozó kutatóközösségeket összefogó egyetlen globális szervezetként.

A világszervezet első konferenciáját 2012-ben Göteborgban tartotta, majd a soron következő konferenciákra 2013-ben Bostonban, 2014-ben Rotterdamban, 2015-ben Washington DC-ben került sor. Az idei évi, májusban megtartott rendezvény helyszíne ismét Rotterdam volt. A résztvevők száma évről évre nő, 2016-ra elérte a 860 főt.

isev20163Az extracelluláris vezikulákkal foglalkozó tudományterület az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, és alapvetően módosította a kutatók sejtek közti kommunikációról, tumor- és őssejtbiológiáról, gyulladásról, vírusokról, keringő DNS-ről és RNS-ről alkotott képét.

A kongresszus összesen 25 szimpózium, 23 poszter és három szóbeli poszterismertető szekcióval, 5 „Meet the Experts" és három „Experts Meet" szekcióval, valamint a nemzeti extracelluláris vezikulatársaságokat, a nemzetközi kutatóhálózatokat és a három nagy nemzetközi társaság közös munkacsoportját (ISEV-ISAC-ISTH) bemutató szekcióval, továbbá 6 plenáris előadással várta a résztvevőket.

Dr. Buzás Edit honlapunknak elmondta: a központi téma idén az extracelluláris vezikulák és a vírusok, extracelluláris vezikulák és a tumorok, valamint az extracellulárisvezikula-biogenezissel kapcsolatos kérdések voltak. Emellett nagy hangsúlyt kaptak az extracelluláris vezikulák molekuláris összetételével összefüggő vizsgálatok, az élettani funkciók vizsgálata, a vezikulák izolálásával és detektálásával kapcsolatos módszertani kérdések, a fertőzések biológiája, valamint a kardiovaszkuláris és autoimmun megbetegedések biológiájának biomarker és terápiás aspektusai.

isev20161Az extracelluláris vezikulák kutatásában az évi világkongresszusnak igen nagy a jelentősége, a zömében a még nem közölt, legfrissebb eredményekkel itt ismerkedhetnek meg a tudományos közösség tagjai. Emellett a konferencia kiváló tanulási lehetőséget kínál a területtel most ismerkedők számára – fogalmazott.

Dr. Buzás Edit kiemelte: a konferencia egyik érdekes tanulsága volt, hogy ma már nagyszámú nemzeti extracelluláris vezikula társaság működik, ezek országos szinten segítik a szakterületen dolgozó kutatók munkáját. Segítenek abban, hogy a kormányok felismerjék az új szakterület jelentőségét, és célzott pályázatok kerüljenek kiírásra a témával kapcsolatos kutató és transzlációs fejlesztő munka támogatására. Szintén figyelemre méltó, hogy egyre több nagy nemzetközi cég vesz részt az extracelluláris vezikulákkal kapcsolatos termékek fejlesztésében és forgalmazásában – tette hozzá.

 

Forrás: Semmelweis Hírek


Levelezési címünk megváltozott!

2016. január 4.
 

A Semmelweis Egyetem egységes levelezési címe 2016. január 1-től:

1085 Budapest, Üllői út 26.
1428 Budapest, Pf. 2.

Kérjük, hogy a levélpostai küldeményeket ezen időponttól kezdődően kizárólag erre a címre szíveskedjenek részünkre megküldeni, a borítékon címzettként feltüntetve a szervezeti egységet!

Részletes tájékoztató: Semmelweis Hírek

 


Huzella Tivadar emlékérmet kapott Dr. Szalai Csaba

2015. november 5.

“Az orvostudomány oda fejlődött, hogy a kóros folyamatok megítélésében az egyes embereknek azelőtt elhanyagolható különbözőségeivel is számol és az egyéni konstitúció és dispozíció kérdésében mélyed el” – Huzella Tivadar 1923-ban megfogalmazott gondolataival nyitotta meg a tudományos ülést Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes kiemelve azt, hogy ez a megállapítás mára a személyre szabott orvoslás, a molekuláris medicina, a precíziós medicina és a klinikai genomika terültén kiteljesedett. 

A rektorhelyettes elsőként a Jendrassik Ernő emlékérmet elnyerő Dr. Patócs Attilát mutatta be, majd az ünnepi tudományos ülés a Huzella Tivadar emlékérem átadásával folytatódott. Dr. Bagdy György felidézte: az egyetem 1991 óta, idén 21. alkalommal döntött a díj adományozásáról. Az elismerés az önálló kutatásokon alapuló szaktudomány fejlődését hivatott szolgálni az elméleti orvostudomány, illetve az elméleti orvosbiológia kiváló művelőit jutalmazza, akik kiemelkedő eredményekkel rendelkeznek mind a tudománymetriai mutatók, mind az önálló kutatómunka tekintetében. Az idei díjazott, Dr. Szalai Csaba, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet egyetemi tanára. A tudományos rektorhelyettes részletesen ismertette a pályáját és az elismerésit.

“Hálával és köszönettel tartozom a Semmelweis Egyetemnek, hogy ebben az évben nekem ítélték a Huzella Tivadar emlékdíjat” – kezdte előadását Dr. Szalai Csaba. Ezt követően elsőként az asztma és az allergia genomikai hátterében végzett kutatásairól, majd az ehhez kapcsolódó bioinformatikai fejlesztésekről, végül az akut limfoid leukémia genomika és farmagenomikai vizsgálatairól adott áttekintést.

Köszönetet mondott a támogatásért Dr. Falus Andrásnak, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet korábbi igazgatójának, akivel 1194 óta dolgozik együtt, illetve az intézet jelenlegi vezetőjének, Dr. Buzás Editnek a zökkenőmentes folytatásért. Tájékoztatatása szerint a vizsgálatok nagy része a Klinikai genomikai kutatócsoportban folyik, melynek tagjait ugyancsak megemlítette. Kitért arra: kutatásai során együttműködik a Heim Pál Gyermekkórházzal,  a Műszaki Egyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszékével, II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikával, továbbá a Pulmonológiai Klinikával.

Gratulálunk!

Forrás: Semmelweis Hírek


PalocziA kivalo dolgozoPálóczi Horváth Anna kiváló dolgozói kitüntetésben részesült

2015. június 30.

A Semmelweis napi rendezvényen átadták a docensi kinevezéseket, a kiváló dolgozói kitüntetéseket, a rektori-, a dékáni- és főigazgatói dicséreteket. Intézetünkből Pálóczi Horváth Anna gazdasági asszisztens részesült kiváló dolgozói kitüntetésben, melyet Dr. Szél Ágoston rektortól vehetett át.
Gratulálunk!

 

Forrás: Semmelweis Hírek

 


Dr. Falus András Magyar Tehetség Nagykövet

2015. április 13.

 

Dr. Falus András immunológus, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet egyetemi tanára vehette át az öt évre szóló Magyar Tehetség Nagykövete címet. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács indoklása szerint Dr. Falus András megválasztásával a korábban alig képviseltetett természettudományos terület nyer elismerést és példaképet, de kinevezése a természettudósi életpálya megbecsülését is kifejezi.

„Sikeres tehetséggondozás nem képzelhető el a közoktatás és a felsőoktatás alapműködésének kormányokon átívelő fokozott támogatása, a kiszámíthatóság és a meglévő torzulások kiküszöbölése nélkül” – hangsúlyozta Dr. Falus András a díj átvételekor. A címet adományozó Nemzeti Tehetségsegítő Tanács az indoklásban kiemelte a professzor Dr. Kopp Máriával közösen létrehozott civil szervezetben végzett munkáját, a kutatók és orvosok újabb generációinak kinevelésében betöltött több évtizedes szerepét, illetve a Kutató Diákok Mozgalmában ellátott mentori feladatait is. Dr. Falus András honlapunknak adott interjújában úgy fogalmazott: nagykövetként sem változik feladata: nevel és mentorál, amíg csak teheti.

Dr. Falus András azt vallja: rendkívüli jelentősége van a tehetségek kiemelésének, ám talán még ennél is fontosabb, hogy az egészségnevelés minél előbb, akár már óvodás kortól széles körben hozzáférhető legyen, és még a legtávolabbi falvak fiataljai se szenvedjenek belőle hiányt. „A jövő Magyarországa a tehetséggondozás mellett legnagyobb mértékben a hátrányos helyzetű gyerekek integrációján és a közoktatáson múlik, de egyértelmű az is, hogy mindezen ambíciók üres sallangok, amíg gyermekéhezés létezik” – vélekedett.

A Semmelweis Egyetem egyetemi tanára éppen ezért hozta létre három évvel ezelőtt Dr. Kopp Máriával az Eduvital Egészségnevelési Társaságot, amelynek legfőbb küldetése a fiatalság testi és lelki egészségének javítása. A civil kezdeményezés közel félszáz önkéntese – orvosok, biológusok, pszichológusok, szociológusok, bioetikusok, teológusok és egészségpolitikai szakemberek – kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a szükséges testi-lelki egészségügyi ismeretek elsajátíthatóak legyenek a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számára is szerte az országban.

Bár a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a  Magyar Tehetség Nagykövete címet „olyan kiemelkedő személyiségeknek adományozza, akik terjesztik a nemzet formálásáért tettre kész, s a nemzet felemelkedését szolgáló ember mintaképét”, Dr. Falus András saját bevallása szerint tanítványaitól tanul a legtöbbet. Mint mondja, szerencsésnek érzi magát, mert évtizedek óta rengeteg tehetséges, elkötelezett PhD-hallgatóval van körbevéve, de a középiskolás Kutató Diákok Mozgalmának mentoraként még fiatalabbakkal is rendszeresen találkozik. „Aki tanít, tudja, hogy a legnagyszerűbb érzés a csillogó, értő szemek látványa és kisugárzása. Tanítás közben, ha azt komolyan veszi, az oktató is tanul, hiszen a tanítványok részéről újabb és újabb kérdések, szempontok merülnek fel” – fogalmazott.

Gratulálunk!

Forrás: Semmelweis Hírek


Orbán Andrea dékáni dicséretben részesült

2015. március 13.

Több mint száz egyetemi munkatárs és hallgató kapott elismerést a Semmelweis Egyetem 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségén. Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Szabó Dóra, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatója ünnepi beszédét követően elismerő okleveleket és díjakat adtak át. Orbán Andrea, intézetünk laboratóriumi asszisztense Dékáni dicséretben részesült, melyet Dr. Hunyady László dékán adott át.
Gratulálunk! 

 

Forrás: Semmelweis Hírek

 

Go to top