JSN_TPLFW_TOGGLE_MENU

Magyar Központi Extracelluláris Vezikula Kutató, Szolgáltató és Referencia Laboratórium

Szechenyi 2020.png

 

 

 

21 | 06 | 29

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

„VEKOP-2.3.3-16 KUTATÁSI INFRASTRUKTÚRA MEGERŐSÍTÉSE – NEMZETKÖZIESEDÉS, HÁLÓZATOSODÁS” TÁMOGATOTT PROJEKT ZÁRÁSÁRÓL

 

A Semmelweis Egyetem a Széchenyi 2020 program keretében 299,65 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el korszerű műszeregyüttes beszerzésére. E műszerek segítségével lehetővé válik a sejtek által termelt extracelluláris vezikulák izolálása és jellemzése, amelyek a jövőben diagnosztikus és terápiás célú fejlesztések alapját képezhetik különböző megbetegedések esetében.

A Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program „VEKOP-2.3.3-16 Kutatási infrastruktúra megerősítése - nemzetköziesedés, hálózatosodás” pályázati felhívás keretében támogatott VEKOP-2.3.3-15-2017-00016 „Magyar Központi Extracelluláris Vezikula Kutató, Szolgáltató és Referencia Laboratórium létrehozása a Semmelweis Egyetemen” projekt célja olyan korszerű laboratóriumi műszeregyüttes beszerzése volt, amely alkalmas a sejtek által termelt extracelluláris vezikulák izolálására és vizsgálatára. A műszeregyüttes része egy laboratóriumi álló ultracentrifuga, egy nanorészecske számláló berendezés, egy nagy érzékenységű áramlási citométer és egy lézer konfokális mikroszkóp. Ezzel hiánypótló, a nemzetközi elvárásoknak megfelelő extracelluláris vezikula izolálási/detektálási infrastruktúra épült ki a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai intézetében, illetve a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetében.

Az új műszerek segítségével kutatóink jellemezték a perikardiális folyadékminták extracelluláris vezikula mintázatát, a humán keringő extracelluláris vezikulák fehérje koronájának összetételét, összehasonlították a sejtek általi in vitro extracelluláris vezikula termelést 2D és 3D kultúrák esetében, megfigyelték és dokumentálták az en bloc kibocsátott multivezikuláris test-szerű extracelluláris vezikula klaszterek és egyéb nagyméretű extracelluláris vezikulák kibocsátását, valamint új fluoreszcens membrán jelölési eljárásokat fejlesztettek ki extracelluláris vezikulák vizsgálatára. Az eredményeket nemzetközi folyóiratban megjelent közleményekben és nemzetközi konferencián elhangzott előadásokban közölték.

Az infrastuktúra platform révén a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetébe valamint a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetébe különböző projektekben és a doktori programokban is használt korszerű, nagy érzékenységű eszközök kerültek. A Semmelweis Egyetem és az ELTE kutatói, doktori hallgatói, valamint a legkiemelkedőbb TDK hallgatók megismerkedhettek az új technikával és vizsgálati módszerekkel, saját, friss kutatási eredményeikről kari és országos konferenciákon számoltak be.

A nemzetközi elvárásoknak megfelelő infrastruktúra kiépülése segíti az egyetem fejlesztési és szolgáltatási tevékenységét, illetve az együttműködést külső partnerekkel. A projekt keretében beszerzett műszerek hatékonyan támogatják más kutatási pályázatok megvalósítását is.

Bővebb információt a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet honlapján olvashatnak.  A műszerek továbbá felkerültek a netcorefacilty weboldalára és hamarosan a Semmelweis Egyetem egészére kiterjedő megújult online core facilitás adatbázisban is elérhetők lesznek belső kollaborátorok és külső partnerek felé egyaránt.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 2017. április 1. és 2021. június 30. között.

 

További információ:

Dr. Buzás Edit egyetemi tanár, az MTA levelező tagja

Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (+36-1-210-2930)

 

 

Go to top