Menu


Magas mortalitású tumoros betegségek célzott kezelésére alkalmas biokonjugátumok és moduljaik fejlesztése

NVKP_16-1-2016-0036 pályázati támogatással

 

Azonosító: NVKP_16-1-2016-0036

A konzorcium tagjai: ELTE (konzorciumvezető), Semmelweis Egyetem, ComInnex Kutatás- Fejlesztési Zrt.

Támogatás összege a teljes konzorciumra: 1019,32 millió forint

Támogatás ELTE része: 373,55 millió forint

Futamidő: A projekt az NKFI Alap támogatásával valósul meg 2017. január 1 - 2019. december 31. között

Projektvezető: Dr. Mező Gábor

A konzorciumi tagok szakmai vezetői: Dr. Kőhidai László (SE), Dr. Bertók Béla (ComInnex)

A projekt célja: olyan, a célzott tumorterápiára alkalmas vegyületek előállítása, amelyekben az egyes komponensek az elérni kívánt hatás és a kezelendő tumor típus szerint könnyen változtathatóak.

Várható eredmények: kutatások eredményeként közel száz, a személyre szabott célzott tumorterápiában alkalmazható gyógyszerjelölt előállítására alkalmas komponenst fognak előállítani és az ezekből előállítható gyógyszerjelöltek nagy részét vizsgálni is fogják különböző tumortípusokon.

A projekt hatása: a kifejlesztett gyógyszerjelöltek alkalmazása lehetővé teszi a rákos betegek hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó kezelését, így a betegek életminőségének jelentős javulását a terápia során. E nagyszabású kutatáshoz kapott támogatás segítségével 8-10 személy munkahelyét sikerül megőrizni, emellett 5-8 új kutatói illetve asszisztensi állás hozható létre.

 

Az onkológiai kórképek napjainkban a világon, és így hazánkban is a vezető halálokok egyikévé léptek elő. Megfelelő kezelésük ma az egészségügy egyik legfontosabb stratégiai kérdése. Az új típusú, személyre szabott terápia fontos eleme lehet a célzott tumorterápia, amely a nagy mortalitású és súlyos tumoros elváltozásban szenvedő betegek javuló életkilátásait és életminőségének javulását eredményezheti, aminek természetesen jelentős nemzetgazdasági haszna is van. Az egyes kutatócsoportok - akik a világban ezzel a témával foglalkoznak – által ebből a célból előállított egyedi konjugátumokkal szemben célunk olyan 3 modulból álló vegyülettár felállítása, amely lehetővé teszi azok egyes elemei nagyszámú kombinációjának kialakítását, ezáltal a egyes tumor típusokra könnyen adoptálható sokféle kombinációk könnyű és gyors előállítását. Ennek során számos új hatóanyagot, bifunkciós linker molekulát és peptidalapú irányító molekulát fogunk kémiailag előállítani és egyedi vagy kombinációik biológiai hatását vizsgálni. E vizsgálatokhoz a csoportokban meglévő jól képzett kutatói állomány (15-20 fő), jó minőségű eszköz park (pl. IR, NMR, HPLC-MS, RP-HPLC, peptid szintetizátor, biológiai vizsgálatokhoz szükséges berendezések; flow-citométer, mikroszkópok, gélelektroforézis, Western Blot, RT-PCR) és a témához kapcsolódó nemzetközileg elismert tudásbázis áll rendelkezésre. A projekt keretében megvalósuló új alkalmazások (5-8 fő) és az új eszközök tovább növelik a hatékony megvalósítás esélyét. A 3 év alatt a modulokban lévő vegyületek száma elegendő lesz arra, hogy kombinációjukból 50-100 új konjugátum legyen előállítható, amelyek széles tumorspektrum kezelésére lehetnek alkalmasak. A modulok egyes vegyületei külön (intermedierek), illetve a belőlük előállítható konjugátumok megfelelő szabadalmaztatás után piacképes termékké válhatnak az adott terület kutatói vagy akár gyógyszergyárak számára is. Az esetleges bevételből a vegyülettárak további folyamatos bővítése is lehetővé válhat.

 

https://pak.elte.hu/NVKP_16-2016-0036

 

 

Go to top