Menu

Kurzusinformáció

„Immunológia alapjai” (AOKGEN025_1M)
az Általános Orvostudományi Kar hallgatói számára,
2017/18. tanév I. félév
(kötelező tárgy, 4 kreditpont)

 

Üdvözöljük az Immunológia tantárgy hallgatóinak a sorában. A Tanulmányi és Vizsgaszabályzatnak (TVSZ) megfelelően, a kurzus eredményes teljesítése érdekében az alábbiakban tájékozatjuk a kurzus hallgatóit a legfontosabb tudnivalókról.

Az Immunológia tárgyat azok a hallgatók vehetik fel, akik a Molekuláris Sejtbiológia III. kreditpontjait megszerezték. A kurzus keretében, heti 2+2 órában nyújtunk betekintést az immunológia molekuláris, sejtes és szervezeti alapmechanizmusaiba. Az előadó a félévvégi aláírást a gyakorlatvezető javaslata alapján adja meg. Az aláírás megszerzését a vizsgaidőszak első hetében ellenőrizhetik a Neptunban. Az aláírás megszerzéséhez külön-külön az előadások és a gyakorlatok 75%-án is jelen kell lenni (TVSZ 17.§ 7.). Az előadásokon szúrópróba szerűen ellenőrizzük a jelenlétet a félév során néhány alkalommal. Háromnál több hiányzás érvényteleníti a félévet. A gyakorlatokon minden héten regisztráljuk a hiányzásokat, és a három alkalmat meghaladó hiányzás szintén az aláírás megtagadását vonja maga után. Elmaradt gyakorlat pótlására az aktuális oktatási héten, a párhuzamos gyakorlati kurzusok foglalkozásán nyílik mód, a gyakorlatvezetőkkel történő előzetes egyeztetés után. Az előadásokat nem lehet pótolni. A foglalkozásokon csak megfelelő mentális és egészségi állapotban lehet részt venni. Nyomatékosan felhívjuk a hallgatók figyelmét, hogy az előadásokon és a gyakorlatokon hang-, kép- és videofelvétel készítése tilos! (Rektori KORL_6_2013).

A gyakorlatokon a 9. oktatási héten félévközi beszámolót tartunk (írásban), az addigi előadásokon és gyakorlatokon leadott anyagból illetve a tematikában (lásd a honlapunkon) kijelölt tankönyvi anyagból. A demonstráció idejének elhalasztására, előbbre hozására nincs mód. Mivel a demonstráció eredménye beszámít a kollokviumba (lásd később), pótlására egy alkalmat biztosítunk az igazoltan hiányzó hallgatóknak. A beszámolót javítani nem lehet. A félév során összesen 5 pontot lehet szerezni házi feladatokkal, ami beszámít a demonstráció pontszámába.

A félévet írásbeli kollokvium zárja (vizsgaidőszak: december 18. – február 2.), melybe a félévközi beszámoló eredménye is beleszámít. Az Immunológia tantárgy - és így a kollokvium ,- tananyaga a tankönyvek teljes anyaga, valamint az előadások és gyakorlatok témái. A vizsgán a tananyag ismeretén túl szükség van az ismeretek szintetizálására is.  A vizsganapokat november közepéig adjuk meg a Neptun rendszerben. Felhívjuk a figyelmüket, hogy az írásbeli vizsgatesztek kijavítása 2-4 munkanapot vesz igénybe (létszámtól függően). Ezért, amennyiben lehetséges, ne tervezzék a vizsgájukat az utolsó hétre, mert nem tudnak időben regisztrálni a következő félév tárgyaira. A vizsgára jelentkezni kizárólag a Neptun-rendszeren keresztül lehet (legkésőbb 48 órával a vizsga kezdete előtt). Vizsgát csak azon hallgatók tehetnek, akik az adott napra előzetesen jelentkeztek. A vizsgákhoz a termeket hónapokkal előre le kell foglalnunk, ezért a vizsgalétszámokat a későbbiekben nem tudjuk növelni. Vizsgaidőpontot módosítani a vizsga kezdetét megelőző 48 órában már nem lehet. Munkaszüneti nap utáni vizsga esetében jelentkezés vagy módosítás a munkaszüneti nap előtti utolsó munkanap reggeléig lehetséges. Azok a hallgatók, akik a vizsgakiírás ellenére nem jelentek meg, távolmaradásuk okát három munkanapon belül írásos dokumentummal igazolhatják a tanulmányi felelősnél vagy meg kell fizetni a vizsgáról való igazolatlan távolmaradás díját. (A következő vizsgán a befizetést igazoló bizonylat másolatát le kell adni). Sikertelen vizsgát ismételni, valamint sikeres vizsgát javítani leghamarabb a vizsgát követő 3. napon lehet. Az ismételt javítóvizsga (3. és 4. vizsga) előtt be kell mutatni a pótdíj befizetését igazoló bizonylatot. Az írásbeli vizsga eredményességének két feltétele van: A vizsgateszt pontszámának és az összpontszámnak (félévközi teljesítmény + vizsgateszt) is meg kell haladnia az 50%-ot. (Az elérhető maximális pontszámok: demonstráció és házi feladat együtt 40; vizsgateszt 60; összpontszám 100). A javító ismétlő vizsgán (3. és 4. vizsga), valamint eredményes kollokvium javításakor már csak a vizsgán elért teljesítményt vesszük figyelembe.

A félév során kétfordulós tanulmányi versenyt szervezünk. A verseny első fordulója a félévközi beszámoló lesz, az ezen a legjobb eredményt elért hallgatókat hívjuk meg a második fordulóra, amely várhatóan a 13. héten lesz. Akik a versenyen elérik a jó vagy jeles szintet, azoknak megajánljuk a kollokviumi jegyet.

Az Intézet honlapján (http://gsi.semmelweis.hu) az Intézettel és az oktatással kapcsolatos további információk (pl. oktatók e-mail címei, tanulmányi felelős fogadóórái, az előadásokhoz, illetve a gyakorlatokhoz kapcsolódó prezentációk) találhatók. A szükséges felhasználónevet és jelszót a gyakorlatokon hirdetjük ki, valamint megtalálható a Neptunban a Kurzusok / Kurzusadatok / Alapadatok / web cím sorában. A honlapot a félév folyamán folyamatosan frissítjük. A tanulás során ne feledkezzenek meg arról, hogy a tananyagban nem csak a tankönyv és előadások szövege foglaltatik benne, hanem az ábrák, rajzok is.

 

Kötelező irodalom:

  • Falus András, Buzás Edit, Holub Marianna Csilla, Rajnavölgyi Éva (Szerk.): Az immunológia alapjai. Semmelweis Kiadó, Budapest, 2014.
  • Fülöp A. K. (Szerk.): Immunológiai szemináriumok (http://gsi.semmelweis.hu)
  • Saját előadási jegyzetei.
  • Előadási és gyakorlati prezentációk (http://gsi.semmelweis.hu).

Ajánlott irodalom:

  • Falus András: Adj király katonát! - Az immunrendszer mesés világa; Vince kiadó, Budapest, 1999.

 

Kapcsolat:

Beosztás

Név

Elérhetőség

Oktatási ügyintéző

Lengyelné Dibó Szilvia

NET 623, 210-2950

Tanulmányi felelős

Dr. Holub Marianna

NET 618

Előadó és intézetvezető egyetemi tanár

Prof. Dr. Buzás Edit

NET 717

 

A tanulmányi ügyeket személyesen intézzük (a tanulmányi felelős fogadóóráit lásd a honlapon), telefonon vagy e-mailen információt és/vagy időpontot tudunk adni.

 

 

Tematika

Hét

Előadások
szerda, 12:10 – 13:50,
NET Issekutz Béla (barna) terem

Gyakorlatok

1.
(Szept. 11 - 15)

Az immunválasz feladatai, lefolyása, szervei és sejtjei
ppt

Alapfogalmak, bevezetés
Immun. adatbázisok
ppt   ppt

2.
(Szept. 18 - 22)

A természetes immunitás alapjai
ppt

Antigén-antitest alapú módszerek I. 
Immunszerológia
ppt

3.
(Szept. 25 - 29)

A komplement rendszer és a gyulladás;  akutfázis-reakció
ppt

Antigén-antitest alapú módszerek II.
ppt

4.
(Okt. 2 - 6)

Antigén, antigénprezentáció, MHC-k
ppt

Antigén-antitest alapú módszerek III.
Áramlási citometria
ppt

5.
(Okt. 9 - 13)

Antigénreceptorok és keletkezésük
ppt

Komplement,
Az immunsejtek migrációja
ppt   ppt

6.
(Okt. 16 - 20)

T-sejtek, sejtközvetített immunitás
ppt

Sejttenyésztés, funkcionális tesztek
ppt

7.
(Okt. 24! - 27)

B-sejtek, humorális immunválasz
ppt

Immunológia alapú terápiák
ppt

8.
(Okt. 31 - Nov. 3)

OKTATÁSI SZÜNET

Immunológia alapú terápiák II
Konzultáció
ppt

9.
(Nov. 6 - 10)

Immunválasz fertőzésekben
ppt

Demonstráció
doc

10.
(Nov. 13 - 17)

Mucosa immunitás
ppt

Immunizálás és vakcináció
ppt

11.
(Nov. 20 - 24)

Hiperszenzitivitási reakciók
ppt

Túlérzékenység I: Allergia
ppt

12.
(Nov. 27 - Dec. 1)

 Autoimmunitás és tolerancia
ppt

Túlérzékenységi reakciók II-IV
ppt

13.
(Dec. 4 - 8)

Transzplantációs immunológia; immunhiányos állapotok
ppt

Autoantitestek vizsgáló módszerei;
HLA tipizálás
ppt   ppt

14.
(Dec. 11 - 15)

Tumor- és terhesség-immunológia
ppt

Vizsgafelkészítő konzultáció

 

 

Ebook

Immunológiai szemináriumok e-book: 

(2015-ös, javított változat)

 

Kollokvium

Kollokviumi tematika: doc 


 

Konzultáció

Immunológia konzultációk (a NET-ben)

időpont kezdet terem
December 20. (szerda) 10:00 L16
Január 2. (kedd) 11:00 L16
Január 8. (hétfő) 11:00 L16
Január 15. (hétfő) 11:00 L16
Január 22. (hétfő) 11:00 L16
Január 29. (hétfő) 11:00 L16

A konzultáció hossza maximum 70 perc. Ha a konzultáció elején nincs jelen hallgató, akkor a konzultációt töröljük.

 

 

 

Tanulmányi verseny

A tanulmányi versenyre a félévközi beszámolón 31 pontot, vagy afeletti eredményt elért hallgatókat hívjuk meg. A versenyre a 13. héten kerül sor, a pontos helyről és időpontról az érintettek Neptun-üzenetben kapnak értesítést a későbbiekben.
Akik a versenyen elérik a jó vagy jeles szintet, azoknak megajánljuk a kollokviumi jegyet.

A verseny anyaga az 1-11. heti tananyagot foglalja magába.


A 2017. 12. 05-én megtartott immunológia tanulmányi verseny eredményei a következők:

jelige

versenyeredmény

jegy

Up&Up

51

5

ustekinumab

51

5

FENRIR

51

5

SB

49

5

2paci

48

5

LOVEISINTHEAIR

46

4

RODODENDRON

45

4

PURPURA

45

4

MAKUKA

44

4

AVOKÁDÓ

44

4

LUCIFERKE248

43

4

FIFI

43

4

Én nem

42

4

CSOKI

41

-

Shame!

41

-

tökmag

41

-

FÉLIX

40

-

Sikerüljön:)

40

-

VIANOCE

39

-

MACSKA54

39

-

Almafa

36

-

PANDICORN

33

-

DM1996

31

-

 

Tisztelt Hallgatók!

Gratulálunk az elért eredményekhez!

A fenti táblázat szerint megajánlott vizsgajegyet kapnak azon hallgatók, akiknek érvényes lesz a félévük (azaz gyakorlaton és előadáson sincs háromnál több hiányzásuk).

Kérjük, mindenképpen jelezzék a tanulmányi felelősnél (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen), ha NEM kívánják elfogadni a megajánlott jegyet, legkésőbb december 14-én reggel 9.00 óráig.

Amennyiben nem jelzik, úgy vesszük, hogy elfogadják a megajánlott jegyet. Ebben az esetben (automatikusan töröljük Önöket arról a vizsganapról, amelyikre már jelentkeztek, és) egy külön, az Önök részére létrehozott vizsganapra (december 18.) bejelentkeztetjük Önöket, és oda írjuk be a megajánlott jegyüket.

(A „jó” megajánlott jegyet kapott hallgatóknak azt javasoljuk, hogy fogadják el, és ha később lesz rá kapacitásuk tehetnek javítóvizsgát.)

A legmagasabb három pontszámot elért hallgatók január folyamán fognak igazolást kapni I., II. és III. helyezésükről.

Dr. Holub Marianna Csilla, tanulmányi felelős

 


Segítség a belépéshez:
A felhasználónév és jelszó megtekinthető a Neptunban.


Tanulmányi felelősök:
Biológia:
Dr. Fülöp A. Kristóf
+36 1 210 2950
+36 1 210 2930 / 56253

Sejttan:
Dr. Lajkó Eszter
+36 1 210 2930 / 56430

Immunológia:
Dr. Holub Marianna
+36 1 210 2930 / 56234

Genetika és genomika:
Dr. Hegyesi Hargita
+36 1 210 2930 / 56326

Tanulmányi iroda:
+36 1 210 2950
+36 1 210 2930 / 56253

Go to top