Menu

Kurzusinformáció

„Immunológia alapjai” (AOKGEN025_1M)
az Általános Orvostudományi Kar hallgatói számára,
2016/17. tanév I. félév

 

Üdvözöljük az Immunológia tantárgy hallgatóinak a sorában. A Tanulmányi és Vizsgaszabályzatnak (TVSZ) megfelelően, a kurzus eredményes teljesítése érdekében az alábbiakban tájékozatjuk a kurzus hallgatóit a legfontosabb tudnivalókról.

Az Immunológia tárgyat azok a hallgatók vehetik fel, akik a Molekuláris Sejtbiológia III. kreditpontjait megszerezték. A kurzus keretében, heti 2+2 órában nyújtunk betekintést az immunológia molekuláris, sejtes és szervezeti alapmechanizmusaiba. Az előadó a félévvégi aláírást – a gyakorlatvezető javaslata alapján – adja meg. Az aláírás megszerzését a vizsgaidőszak első hetében ellenőrizhetik a Neptunban. Az aláírás megszerzéséhez az előadások és a gyakorlatok 75%-án jelen kell lenni külön-külön (TVSZ 17.§ 7.). Az előadásokon szúrópróba szerűen ellenőrizzük a jelenlétet a félév során néhány alkalommal. Háromnál több hiányzás érvényteleníti a félévet. A gyakorlatokon minden héten regisztráljuk a hiányzásokat, és a három alkalmat meghaladó hiányzás szintén az aláírás megtagadását vonja maga után. Elmaradt gyakorlat pótlására az aktuális oktatási héten, a párhuzamos gyakorlati kurzusok foglalkozásán nyílik mód, a gyakorlatvezetőkkel történő előzetes egyeztetés után. Az előadásokat nem lehet pótolni. A foglalkozásokon csak megfelelő mentális és egészségi állapotban lehet részt venni. Nyomatékosan felhívjuk a hallgatók figyelmét, hogy az előadásokon és a gyakorlatokon hang-, kép- és videofelvétel készítése tilos! (Rektori KORL_6_2013).

A gyakorlatokon a 8. oktatási héten félévközi beszámolót tartunk (írásban), az addigi előadásokon és gyakorlatokon leadott anyagból illetve a tematikában (lásd a honlapunkon) kijelölt tankönyvi anyagból. A demonstráció idejének elhalasztására, előbbre hozására nincs mód. Mivel a demonstráció eredménye beszámít a kollokviumba (lásd később), a beszámolók pótlására egy alkalmat biztosítunk az igazoltan hiányzó hallgatóknak. A beszámolót javítani nem lehet. A félév során maximum 5 pontot adhatnak a gyakorlatvezetők házi feladatokért. Ezek a pontok beleszámítanak az írásbeli beszámoló pontjaiba.

 

A félévet írásbeli kollokvium zárja (vizsgaidőszak: december 12. - január 27.), melybe a félévközi beszámoló eredménye is beleszámít. Az Immunológia tantárgy és így a kollokvium tananyaga is a tankönyvek teljes anyaga, valamint az előadások és gyakorlatok témái. A vizsgán a tananyag ismeretén túl szükség van az ismeretek szintetizálására is.  A vizsganapokat november közepéig adjuk meg a Neptun rendszerben. Felhívjuk a figyelmüket, hogy az írásbeli vizsgatesztek kijavítása 2-4 munkanapot vesz igénybe (létszámtól függően). Ezért, amennyiben lehetséges, ne tervezzék a vizsgájukat az utolsó hétre, mert nem tudnak időben regisztrálni a következő félév tárgyaira. A vizsgára jelentkezni kizárólag a Neptun-rendszeren keresztül lehet (legkésőbb 48 órával a vizsga kezdete előtt). Vizsgát csak azon hallgatók tehetnek, akik az adott napra előzetesen jelentkeztek. A vizsgákhoz a termeket hónapokkal előre le kell foglalnunk, ezért avizsgalétszámokat a későbbiekben nem tudjuk növelni. Vizsgaidőpontot módosítani a vizsga kezdetét megelőző 48 órában már nem lehet. Munkaszüneti nap utáni vizsga esetében jelentkezés vagy módosítás a munkaszüneti nap előtti utolsó munkanap reggeléig lehetséges. Azok a hallgatók, akik a vizsgakiírás ellenére nem jelentek meg, távolmaradásuk okát három munkanapon belül igazolhatják írásos dokumentummal a tanulmányi felelősnél vagy meg kell fizetni a vizsgáról való igazolatlan távolmaradás díját. (A következő vizsgán a befizetést igazoló bizonylat másolatát le kell adni). Sikertelen vizsgát ismételni, valamint sikeres vizsgát javítani leghamarabb a vizsgát követő 3. napon lehet. Az ismételt javítóvizsga (3. és 4. vizsga) előtt be kell mutatni a pótdíj befizetését igazoló bizonylatot. Az írásbeli vizsga eredményességének két feltétele van: A vizsgateszt pontszámának és az összpontszámnak (félévközi teljesítmény + vizsgateszt) is meg kell haladnia az 50%-ot. (Az elérhető maximális pontszámok: demonstráció 40; vizsgateszt 60; összpontszám 100). [Kivételek: A javító ismétlő vizsgán (3. és 4. vizsga), valamint eredményes kollokvium javításakor már csak a vizsgán elért teljesítményt vesszük figyelembe.]

A félév során kétfordulós tanulmányi versenyt szervezünk. (A verseny első fordulója a félévközi beszámoló lesz, az ezen a legjobb eredményt elért hallgatókat hívjuk meg a második fordulóra, amely várhatóan a 13. héten lesz.) Akik a versenyen elérik a jó vagy jeles szintet, azoknak megajánljuk a kollokviumi jegyet.

Az Intézet honlapján (http://gsi.semmelweis.hu) az Intézettel és az oktatással kapcsolatos további információk (pl. oktatók e-mail címei, tanulmányi felelős fogadóórái, az előadásokhoz, illetve a gyakorlatokhoz kapcsolódó prezentációk találhatók. A szükséges felhasználónevet és jelszót a gyakorlatokon hirdetjük ki, valamint megtalálható a Neptunban a Kurzusok / Kurzusadatok / Alapadatok / web cím sorában. A honlapot a félév folyamán folyamatosan frissítjük. A tanulás során ne feledkezzenek meg arról, hogy a tananyagban nem csak a tankönyv és előadások szövege foglaltatik benne, hanem az ábrák, rajzok is.

 

Kötelező irodalom:

  • Falus András, Buzás Edit, Holub Marianna Csilla, Rajnavölgyi Éva (Szerk.): Az immunológia alapjai. Semmelweis Kiadó, Budapest, 2014.
  • Fülöp A. K. (Szerk.): Immunológiai szemináriumok (http://gsi.semmelweis.hu)
  • Saját előadási jegyzetei.
  • Előadási és gyakorlati prezentációk (http://gsi.semmelweis.hu).

Ajánlott irodalom:

  • Falus András: Adj király katonát! - Az immunrendszer mesés világa; Vince kiadó, Budapest, 1999.

 

Kapcsolat:

Beosztás

Név

Elérhetőség

Oktatási ügyintéző

Lengyelné Dibó Szilvia

NET 623, 210-2950

Tanulmányi felelős

Dr. Holub Marianna

NET 618

Előadó és intézetvezető egyetemi tanár

Prof. Dr. Buzás Edit

NET 717

 

A tanulmányi ügyeket személyesen intézzük (a tanulmányi felelős fogadóóráit lásd a honlapon), telefonon vagy e-mailen információt és/vagy időpontot tudunk adni.

 

 

Tematika

Hét

Előadások
szerda, 10:40 – 12:20,
NET Issekutz Béla (barna) terem

Gyakorlatok

1.
(Szept. 5 - 9)

Az immunválasz feladatai, lefolyása, szervei és sejtjei
ppt

Alapfogalmak, bevezetés
ppt

2.
(Szept. 12 - 16)

A természetes immunitás alapjai
ppt

Antigén-antitest alapú módszerek I. 
Immunszerológia
ppt

3.
(Szept. 19 - 23)

A komplement rendszer és a gyulladás;  akutfázis-reakció
ppt

Antigén-antitest alapú módszerek II.
ppt

4.
(Szept. 26 - 30)

Antigén, antigénprezentáció, MHC-k
ppt

Antigén-antitest alapú módszerek III.
Áramlási citometria
ppt

5.
(Okt. 3 - 7)

Antigénreceptorok és keletkezésük
ppt

Komplement,
Az immunsejtek migrációja
ppt   ppt

6.
(Okt. 10 - 15!,
Szo. = Okt. 31)

T-sejtek, sejtközvetített immunitás
ppt

Sejttenyésztés, funkcionális tesztek
ppt

7.
(Okt. 17 - 20!,
Okt. 21: szünet)

B-sejtek, humorális immunválasz
ppt

Immun. adatbázisokKonzultáció
ppt

8.
(Okt. 24 - 28)

Az immunválasz szabályozása
ppt

Demonstráció
doc

9.
(Nov. 2 - 4!,
H-K: szünet)

Immunválasz fertőzésekben; mucosa immunitás
ppt

Immunizálás és vakcináció
ppt

10.
(Nov. 7 - 11)

Hiperszenzitivitási reakciók
ppt

Immunológia alapú terápiák
ppt

11.
(Nov. 14 - 18)

Autoimmunitás és tolerancia
ppt

Túlérzékenység I: Allergia
ppt

12.
(Nov. 21 - 25)

Transzplantációs és terhesség-immunológia
ppt

Túlérzékenységi reakciók II-IV
ppt

13.
(Nov. 28 - Dec. 2)

Tumor-immunológia; immunhiányos állapotok
ppt

Autoantitestek vizsgáló módszerei; HLA tipizálás
ppt   ppt

14.
(Dec. 5 - 9)

Immunfarmakológia, pszicho- és neuroimmunológia
ppt

Vizsgafelkészítő konzultáció

 

 

Ebook

Immunológiai szemináriumok e-book: 

(2015-ös, javított változat)

 

Kollokvium

Kollokviumi tematika: doc


 

Konzultáció

 

Immunológia konzultációk (a NET-ben)

időpont kezdet terem
December 19. (hétfő) 11:00 L16
December 27. (kedd) 11:00 L16
Január 2. (hétfő) 11:00 L16
Január 9. (hétfő) 11:00 L16
Január 16. (hétfő) 11:00 L16
Január 23. (hétfő) 11:00 L16

A konzultáció hossza maximum 90 perc. Ha a konzultáció elején nincs jelen hallgató, akkor a konzultációt töröljük.

 

 

Tanulmányi verseny


A 2016. 11. 30-án megtartott immunológia tanulmányi verseny eredményei a következők:

Jelige

eredmény (verseny)

Jegy

C3bBb3b

55

5

KRUMPLI

52

5

KaBeka

52

5

KARBOKATION

52

5

HUNCUTKA

51

5

IDARF

51

5

DR BUBÓ

49

5

HEARTSTONE

49

5

BIZMUT

49

5

MANUL

48

5

ETANERCEPT

47

4

MR TEUFEL

47

4

AIDUNGAPE1

46

4

ZELLER

46

4

POLIMYXIN

46

4

BÁRMI LEHET

44

4

LYMPHANTASTIC

44

4

RDMSP0

44

4

KACSA

44

4

KÁDI

43

 

13

42

 

KIS FEJETLEN

41

 

PIZSAMA

40

 

MAZSOLA

37

 

 

Tisztelt Hallgatók!

Gratulálunk az elért eredményekhez!

A fenti táblázat szerint megajánlott vizsgajegyet kapnak azon hallgatók, akiknek érvényes lesz a félévük (azaz gyakorlaton és előadáson sincs háromnál több hiányzásuk).

Kérjük, mindenképpen jelezzék a tanulmányi felelősnél (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen), ha NEM kívánnak élni a megajánlott jeggyel, legkésőbb december 9. reggel 9.00 óráig.

Amennyiben nem jelentkeznek, úgy vesszük, hogy elfogadják a megajánlott jegyet. Ebben az esetben (automatikusan töröljük Önöket arról a vizsganapról, amelyikre már jelentkeztek, és) egy külön, az Önök részére létrehozott vizsganapra (december 12.) bejelentkeztetjük Önöket, és oda írjuk be az eredményeket.

(A „jó” megajánlott jegyet kapott hallgatóknak azt javasoljuk, hogy fogadják el, és ha később lesz rá kapacitásuk tehetnek javítóvizsgát.)

A legmagasabb három pontszámot elért hallgató január folyamán fog igazolást kapni I., II. és III. helyezéséről.

 

Dr. Holub Marianna, tanulmányi felelős

 

 


Segítség a belépéshez:
A felhasználónév és jelszó megtekinthető a Neptunban.


Tanulmányi felelősök:
Biológia:
Dr. Fülöp A. Kristóf
+36 1 210 2950
+36 1 210 2930 / 56253

Sejttan:
Dr. Lajkó Eszter
+36 1 210 2930 / 56430

Immunológia:
Dr. Holub Marianna
+36 1 210 2930 / 56234

Genetika és genomika:
Dr. Hegyesi Hargita
+36 1 210 2930 / 56326

Tanulmányi iroda:
+36 1 210 2950
+36 1 210 2930 / 56253

Go to top