Menu

Kurzusinformáció

„Immunológia” (AOKGEN025_1M)
az Általános Orvostudományi Kar hallgatói számára,
2014/15. tanév I. félév

 

Általános információk

Üdvözöljük az Immunológia tantárgy hallgatóinak a sorában. A Tanulmányi és Vizsgaszabályzatnak (TVSZ) megfelelően, a kurzus eredményes teljesítése érdekében az alábbiakban tájékoztatjuk a kurzus hallgatóit a legfontosabb tudnivalókról.

Az Immunológia Alapjai tárgyat azok a hallgatók vehetik fel, akik a Biokémia III. kreditpontjait megszerezték. A kurzus keretében, heti 2+2 órában nyújtunk betekintést az Immunológia molekuláris, sejtes és szervezeti alapmechanizmusaiba. Az előadó a félévvégi aláírást – a gyakorlatvezető javaslata alapján – a vizsgák alkalmával adja meg az indexbe (az aláírás megszerzését a vizsgaidőszak első hetében ellenőrizhetik a Neptunban). Az aláírás megszerzéséhez az előadások és a gyakorlatok 75%-án jelen kell lenni külön-külön (TVSZ 17.§ 7.). Az előadásokon szúrópróba szerűen ellenőrizzük a jelenlétet a félév során néhány alkalommal. Háromnál több hiányzás érvényteleníti a félévet. A gyakorlatokon minden héten regisztráljuk a hiányzásokat, és a három alkalmat meghaladó hiányzás szintén az aláírás megtagadását vonja maga után.  A foglalkozásokon csak megfelelő mentális és egészségi állapotban lehet részt venni. Elmaradt gyakorlat pótlására az aktuális oktatási héten, a párhuzamos gyakorlati kurzusok foglalkozásán nyílik mód, a gyakorlatvezetőkkel történő előzetes egyeztetés után. Az előadásokat nem lehet pótolni.

A gyakorlatokon a 8. oktatási héten félévközi beszámolót tartunk (írásban), az addigi előadásokon és gyakorlatokon leadott anyagból illetve a tematikában (lásd a honlapunkon) kijelölt tankönyvi anyagból. Mivel a demonstráció eredménye beszámít a kollokviumba (lásd később), a beszámolók pótlására egy alkalmat biztosítunk az igazoltan hiányzó hallgatóknak. A beszámolót javítani nem lehet.

A félévet írásbeli kollokvium zárja (vizsgaidőszak: december 13 - január 23), melybe a félévközi beszámoló eredménye is beleszámít. Az Immunológia alapjai tantárgy és így a kollokvium tananyaga is a tankönyvek teljes anyaga, valamint az előadások és gyakorlatok témái. A vizsgán a tananyag visszamondásán túl szükség van az ismeretek szintetizálása is.  A vizsganapokat november közepéig adjuk meg a Neptun rendszerben. Felhívjuk a figyelmüket, hogy az írásbeli vizsgák eredményének a publikálása 2-4 munkanapot vesz igénybe (létszámtól függően). Ezért, amennyiben lehetséges, ne tervezzék a vizsgájukat az utolsó hétre, mert nem tudnak időben regisztrálni a következő félév tárgyaira. A vizsgára jelentkezni kizárólag a Neptun-rendszeren keresztül lehet (legkésőbb 48 órával a vizsga kezdete előtt). Vizsgát csak azon hallgatók tehetnek, akik az adott napra előzetesen jelentkeztek. A vizsgákhoz a termeket hónapokkal előre le kell foglalnunk, ezért a vizsgalétszámokat a későbbiekben nem tudjuk növelni. Vizsgaidőpontot módosítani a vizsga kezdetét megelőző 48 órában már nem lehet. Munkaszüneti nap utáni vizsga esetében jelentkezés vagy módosítás a munkaszüneti nap előtti utolsó munkanap reggeléig lehetséges. Azok a hallgatók, akik a vizsgakiírás ellenére nem jelentek meg, távolmaradásuk okát három munkanapon belül igazolhatják írásos dokumentummal a tanulmányi felelősnél vagy meg kell fizetni a vizsgáról való igazolatlan távolmaradás díját. (A következő vizsgán a befizetést igazoló bizonylat másolatát le kell adni). Sikertelen vizsgát ismételni, valamint sikeres vizsgát javítani leghamarabb a vizsgát követő 3. napon lehet. Az ismételt javítóvizsga (3. és 4. vizsga) előtt be kell mutatni a pótdíj befizetését igazoló bizonylatot. Az írásbeli vizsga eredményességének két feltétele van. A vizsgateszt pontszámának és az összpontszámnak (demonstráció + vizsgateszt) is meg kell haladnia az 50%-ot. (Az elérhető maximális pontszámok: demonstráció 40; vizsgateszt 60; összpontszám 100). [Kivételek: A javító ismétlő vizsgán (3. és 4. vizsga), valamint eredményes kollokvium javításakor már csak a vizsgán elért teljesítményt vesszük figyelembe.]

A félév során kétfordulós tanulmányi versenyt szervezünk. (A verseny első fordulója a félévközi beszámoló lesz, az ezen a legjobb eredményt elért hallgatókat hívjuk meg a második fordulóra, amely várhatóan a 13. héten lesz. Akik a versenyen elérik a jó vagy jeles szintet, azoknak megajánljuk a kollokviumi jegyet.)

Az Intézet honlapján (http://gsi.semmelweis.hu) az Intézettel és az oktatással kapcsolatos további információk (pl. oktatók e-mail címei, tanulmányi felelős fogadóórái, tudnivalók az indexaláírásról), az előadásokhoz, illetve a gyakorlatokhoz kapcsolódó prezentációk találhatók. A szükséges felhasználónevet és jelszót a gyakorlatokon hirdetjük ki, valamint megtalálható a Neptunban a Kurzusok / Kurzusadatok / Alapadatok / web cím sorában. A honlapot a félév folyamán folyamatosan frissítjük. A tanulás során ne feledkezzenek meg arról, hogy a tananyagban nem csak a tankönyv és előadások szövege foglaltatik benne, hanem az ábrák, rajzok is.

 

Kötelező irodalom:

  • Falus András, Buzás Edit, Rajnavölgyi Éva (Szerk.): Az immunológia alapjai. Semmelweis Kiadó, Budapest, 2014.
  • Fülöp A. K. (Szerk.): Immunológiai szemináriumok (http://gsi.semmelweis.hu)
  • Saját előadási jegyzetei.
  • Előadási és gyakorlati prezentációk (http://gsi.semmelweis.hu).

Ajánlott irodalom:

  • Falus András: Adj király katonát! - Az immunrendszer mesés világa; Vince kiadó, Budapest, 1999.

 

Kapcsolat:

Beosztás

Név

Elérhetőség

Oktatási ügyintéző

Mohosné Kotnyek Orsolya

NET 623, 210-2950

Tanulmányi felelős helyettes

Dr. Holub Marianna

NET 618

Tanulmányi felelős

Dr. Fülöp András Kristóf

NET 622A

Előadó és intézetvezető egyetemi tanár

Prof. Dr. Buzás Edit

NET 717

 

A tanulmányi ügyeket személyesen intézzük (a tanulmányi felelős fogadóóráit lásd a honlapon), telefonon vagy e-mailen információt és/vagy időpontot tudunk adni.

 

 

Tematika

 

Előadások

szerda, 1210 – 1350,
NET Barna Előadó

Gyakorlatok

1. hét

Az immunválasz feladatai, lefolyása, szervei és sejtjei
ppt

Alapfogalmak, bevezetés
ppt

2. hét

A természetes immunitás alapjai
ppt

Antigén-antitest alapú módszerek I.
ppt

3. hét

A komplement rendszer és a gyulladás;  akutfázis-reakció
ppt

Antigén-antitest alapú módszerek II:
Áramlási citometria
ppt

4. hét

Antigén, antigénprezentáció, MHC-k
ppt

Antigén-antitest alapú módszerek III: Immunszerológia
ppt   ppt

5. hét

Antigénreceptorok és keletkezésük
ppt

Sejttenyésztés, funkcionális tesztek
ppt

6. hét

T-sejtek, sejtközvetített immunitás
ppt

Komplement, Az immunsejtek migrációja
ppt   ppt

7. hét

Az extracelluláris vezikulák az immunológiában

Konzultáció

8. hét

B-sejtek, humorális immunválasz
ppt

Demonstráció
doc

9. hét

Hiperszenzitivitási reakciók
ppt

Immunizálás és vakcináció
ppt

10. hét

Transzplantációs és terhesség-immunológia
ppt

Túlérzékenység I: Allergia
ppt

11. hét

Autoimmunitás és tolerancia
ppt

Túlérzékenységi reakciók II-IV.;
Immun. adatbázisok
ppt

12. hét

Immunválasz fertőzésekben; mucosa immunitás
ppt

Autoantitestek vizsgáló módszerei, HLA tipizálás
ppt

13. hét

Tumor-immunológia; immunhiányos állapotok
ppt

Immunológia alapú terápiák
ppt

14. hét

Immunfarmakológia, pszicho- és neuroimmunológia
ppt

Vizsgafelkészítő konzultáció

 

 

Ebook

Immunológiai szemináriumok e-book: 

 

 

Kollokviumi tematika

Kollokviumi tematika: doc


 

Konzultáció


Immunológia konzultációk

 

december 19.   (péntek)   1000 L13-L15
január 5.     (hétfő) 1000 L13-L15
január 12.   (hétfő) 1000 L13-L15
január 19.   (hétfő) 1000 L13-L15
január26.    (hétfő)  1300 L13-L15

 

A konzultációk maximum 70 percesek. Ha a konzultáció elején nincs jelen hallgató, a konzultációt töröljük.

 


Segítség a belépéshez:
A felhasználónév és jelszó megtekinthető a Neptunban.


Tanulmányi felelősök:
Biológia:
Dr. Fülöp A. Kristóf
+36 1 210 2950
+36 1 210 2930 / 56253

Sejttan:
Dr. Lajkó Eszter
+36 1 210 2930 / 56430

Immunológia:
Dr. Holub Marianna
+36 1 210 2930 / 56234

Genetika és genomika:
Dr. Hegyesi Hargita
+36 1 210 2930 / 56326

Tanulmányi iroda:
+36 1 210 2950
+36 1 210 2930 / 56253

Go to top