JSN_TPLFW_TOGGLE_MENU

Dr. Buzás Edit az International Society for Extracellular Vesicles új elnöke

2022. június 11.

 

A Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatója, dr. Buzás Edit lett az extracelluláris vezikula kutatást világszinten összefogó tudományos társaság, az International Society for Extracellular Vesicles (ISEV) új elnöke. A megbízatás az egyetem e témában 17 éve folyó kutatásainak nemzetközi elismerése, amely egészen 2024-ig szól.

BuzasE jev2.12021

Az International Society for Extracellular Vesicles (ISEV) 2011-ben alakult, hogy globális szintű támogatást nyújtson az extracelluláris vezikula kutatói számára. Ez a szakterület az elmúlt évtizedben rendkívül gyors ütemben fejlődött, s az orvosbiológia csaknem valamennyi területén paradigmaváltást eredményezett. Az elmúlt évben több mint 5000 tudományos közlemény jelent meg a témában; az egyik vezikula típussal, az exoszómákkal kapcsolatban összesen 267 klinikai vizsgálatot jelentettek be (https://www.clinicaltrials.gov/).

Dr. Buzás Edit immunológus, sejtbiológus, egyetemi tanár épp az egyetem Szenior Akadémiájának 2022-es tavaszi szemeszterében adott részletes betekintést szakterületébe. Ezt a területet élénk tudományos érdeklődés övezi; számos klinikai vizsgálat zajlik világszerte, hisz a jövőben az extracelluláris vezikuláknak a diagnosztikában és a terápiában is fontos szerepük lehet – emlékeztetett előadásában a szakember.

BuzasE jev2.12021

Dr. Buzás Edit elnöki tisztsége az International Society for Extracellular Vesicles tudományos társaság élén a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetében 17 éve folyó extracelluláris vezikula kutatás igen jelentős nemzetközi elismerése.

Az egyetem sejtbiológusa dr. Clotilde Théry-t (Research Director, INSERM, Institute Curie, Párizs) váltja a poszton. A választásra az ISEV XI. kongresszusán, Lyonban, 2022. május 25-29. között került sor. Az International Society for Extracellular Vesicles egyébként két sikeres folyóirattal is rendelkezik, ezek a Journal of Extracellular Vesicles (impakt faktor: 25.841), illetve a csaknem egy éve elindított Journal of Extracellular Biology (Wiley).

Szeretettel gratulálunk! 


Forrás: Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila

 

Go to top